T’interessa la nova unitat especialitzada dels Mossos d’Esquadra – la Policia Marítima? Doncs sabies que la policia marítima és una unitat molt nova que ofereix els seus serveis a la ciutadania des de tan sols l’any 2019?
La policia marítima dels Mossos d’Esquadra és una unitat recent especialitzada que depen de la Comissaria General de Mobilitat. Ha desenvolupat un sistema de seguretat integral que compta amb la presència de policies especialitzats a totes les costes de Catalunya, i també s’encarrega de garantitzar la seguretat al mar i al medi ambient marí.
Funcions i tasques de la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra a Catalunya
Les funcions principals de la policia marítima són: la investigació de delictes de seguretat ciutadana i de l’ordre públic a l’àmbit marítim. També duen a terme altres funcions de policia administrativa. S’ha de tenir en compte que totes les funcions de la policia marítima es desenvolupen a l’entorn marítim de tot el territori català, i d’acord amb el marc competencial vigent.
Avui en dia existeix un total de 80 instal·lacions portuàries a Catalunya, de les quals, 25 són ports esportius, 4 són ports comercials-industrials, 2 marines, 16 dàrsenes esportives, 19 dàrsenes pesqueres, 3 dàrsenes comercials, quatre embarcadors, i unes altres 11 instal·lacions marítimes. A més, 12.000 amarraments que són propietat de la Generalitat. És en aquestes instal·lacions on la policia marítima actua i realitza les següents funcions i tasques:
- Vigilen, patrullen i controlen les aigües marítimes amb la intenció de prevenir la comissió de delictes i les infraccions administratives. Els delictes que transcorren a terra ferma, però que estan relacionats amb el medi aquàtic també és necessària la investigació per part de la policia marítima dels mossos.
- Ofereixen serveis de prevenció en entorns portuaris: vigilen i controlen les embarcacions, donen suport i protegeixen a les persones i les embarcacions que més ho necessitin, i també mantenen informats als usuaris d’aquestes instal·lacions.
- Denuncien infraccions administratives d’acord amb el reglament nàutic de l’àmbit comercial, pesquer i esportiu.
- Inspeccionen i controlen entorns naturals i marítims i persegueixen qualsevol activitat que atempti contra la normativa mediambiental.
- Realitzen accions d’auxili marítim amb la col·laboració d’altres organismes i institucions que comparteixen espai marítim amb els Mossos d’Esquadra.
Model d’actuació de la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra
La policia marítima dels Mossos d’Esquadra se centra en la proximitat i el servei a la població; i exerceixen les seves funcions basant-se en la coordinació i la col·laboració amb altres dispositius.
Aquesta unitat acostuma a treballar amb altres entitats relacionades amb el sector marítim per dur a terme totes les seves funcions de la millor manera possible. Algunes de les entitats marítimes amb la que més contacte tenen són les centraletes de control del Salvament Marítim. Acostumen a fer-ho per actuar en cas d’auxili. A més, també tenen un contacte constant amb la Guàrdia Urbana de Barcelona (serveis de platges) i amb la Creu Roja.
La policia marítima també du a terme les seves funcions conjuntament amb altres unitats dels Mossos d’Esquadra i Policies Locals per desenvolupar dispositius conjunts i oferir respostes als accidents de les platges. A vegades també s’actua amb el cos dels agents rurals.
Com està estructurada la Policia Marítima: Divisions i Unitats especialitzades
S’anomena divisió a la distribució territorial dels serveis, els efectius i les bases de la policia marítima. La distribució territorial de la policia marítima, principalment, està estructurada en tres zones. En cada una d’elles s’hi troba la base marítima policial.
- Àrea Marítima Nord – Palamós
- Àrea Marítima Centre – Vilanova i la Geltrú
- Àrea Marítima Sud – Ametlla de Mar
Cada sector també té almenys tres inspectors, un sergent i deu efectius. A més, també compten amb diversos agents especialitzats en activitats subaquàtiques. Tots aquests agents s’integren a la Unitat Aquàtica.
La unitat aquàtica de la Policia Marítima
La unitat aquàtica ja existia anteriorment. Porta oferint serveis des de l’any 2009, i la policia ha establert les seves bases d’actuació partint de les bases que oferia aquesta unitat. La policia aquàtica és una unitat experimentada que actualment forma part de la policia marítima dels Mossos d’Esquadra.
Embarcacions de la Policia Marítima
La policia marítima compta amb cinc embarcacions. Tres de les quals són embarcacions de patrulla. Les embarcacions de patrulla de la policia marítima tenen un disseny hidrodinàmic. És de sis places, i la seva velocitat màxima és de 40-50 nusos. Tenen una autonomia de 390 milles nàutiques i estan equipades amb les següents característiques:
Sistemes:
- de navegació
- de detecció
- de comunicació
- de senyalització
Elements i material de suport:
- vigilància
- inspecció
- seguretat
- salvament
- contra incendis
La policia marítima també compta amb un altre tipus d’embarcacions que s’usen per desenvolupar tasques a aigües continentals i poc profundes. Acostumen a ser embarcacions pneumàtiques i es fan servir per donar suport als serveis de la Unitat Aquàtica.
Actuacions de la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra 2021-2022
Algunes de les actuacions de la policia marítima dels Mossos d’Esquadra el 2021 i 2022 són:
- Rescats a tripulants de velers a diferents zones de la costa catalana
- Rescats a persones que es troben al mar i tenen dificultat en nedar
- Rescats d’incendis de navegació
Vols especialitzar-te? Requisits per ser policia marítima
Per formar part de la policia marítima dels Mossos d’Esquadra, primer, has d’aprovar les oposicions de Mossos d’Esquadra. Una vegada hagis superat el procés de selecció podràs especialitzar-te com a policia marítima.
Per aconseguir-ho hauràs de prestar atenció als cursos de formació especialitzada que s’ofereixen per aconseguir la plaça que vols i tenir els coneixements teòrics i pràctics dels següents àmbits:
- formació en salvament i rescat del medi aquàtic
- formació en aigües continentals
- navegació
- orientació i recerca al mar
- comunicacions
- cartografia
- legislació marítima específica
El setembre del 2020 es va oferir un Curs d’Intervenció del Medi Marítim per formar a tots aquells que es volguessin incorporar a la nova unitat dels Mossos d’Esquadra. A més, la formació facilitava les pràctiques i també una estància al Centre de Seguretat Marítima Integral Jovellanos, a Astúries.
Com especialitzar-te per treballar a la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra
T’interessa incorporar-te a la policia marítima dels Mossos d’Esquadra per tenir un bon futur professional relacionat amb allò que t’agrada i amb les teves inquietuds? O simplement t’apassiona el mar i vols treballar-hi?
Contacta amb Tria Formació i t’explicarem tots els passos i requisits necessaris per presentar-te a les oposicions de Mosso d’Esquadra i especialitzar-te com a policia marítima. Tots els nostres plans de formació s’adapten a tu i inclouen tot el temari necessari per superar les proves i incorporar-se ràpidament al cos dels Mossos d’Esquadra.
Especialitza’t! No hi ha recompensa sense esforç, però us assegurem que valdrà la pena.
Descobreix altres unitats especialitzades: unitat de muntanya, unitat central d’helicòpters.